Dievča odinakiaľ : (La fille qui venait d'ailleurs) - Clément, Claude, 1946- (Klub mladých čitateľov, 1981)
Dievčenský román rozpráva príbeh mladej Francúzky Catherine, ktorá po smrti matky a odchode otca do Novej Kaledónie zo záujmu o štúdium dávnych civilizácií cestuje loďou na Krétu. Už na lodi uvidí mladého obyvateľa Kréty Nikosa. Postupne sa spoznávajú a zaľúbia. Z knihy cítiť obdiv a lásku ku Kréte aj celému Grécku a jej obyvateľom.