Cestou slnka: Výber moderných ázijskych poviedok - Doležalová, Anna, 1935-1992; Pecho, Kamil, 1923-; Vychovalá, Ľubica (Slovenský spisovateľ, 1976)
Dokumentom úsilia o formálne a tematicky nové literárne sebavyjadrenie mnohotvárneho ázijského sveta, spojeného s hnutím o všestrannú modernizáciu spoločnosti, je kultúrne a regionálne bohato diferencovaný výber moderných ázijských poviedok z prvých desaťročí 20. storočia, Cestou slnka. Moderná poviedková tvorba všetkých literatúr zastúpených vo výbere (Japonsko, Čína, Kórea, Vietnam, Indonézia, Filipíny, India, Libanon, Irak, Irán a Turecko) nadviazala na bohaté a dlhé kultúrne tradície a súčasne sa obohatila o umelecké výdobytky európskej a americkej literatúry. Väčšina príbehov sa pohybuje po sociálno-kritickej línii, cez dej odráža životné problémy ázijského človeka v daných národných a spoločenských podmienkach.