Matkovražda: 36 krátkych próz : (Ismeretlen házban) - Csáth, Géza, 1887-1919 (Svetová tvorba, 1987)
Príbeh, v ktorom autor cez pozlátku každodenného života zostupuje až na dno duševného sveta človeka a vynáša na povrch skryté, hrozné, divoké a bolestivé obsahy, pričom záhady duševna odhaľuje v rámci prirodzených ľudských vzťahov.