Pevná ruka : (La Main-Ferme) - Aimard, Gustave, 1918-1883 (Stopy, 1983)
Autor nás v románe oboznamuje s Mexikom, aké bolo v polovici minulého storočia, keď sa schyľovalo k veľkému povstaniu Indiánov. Pevná Ruka, záhadný chrabrý jazdec, ktorého náhoda vždy privedie ta, kde sa niekto ocitol v smrteľnom nebezpečenstve, je síce beloch, ale žije medzi Indiánmi a dokonca patrí k vodcom pripravovanej vzbury. Prečo sa tak veľmi zaujíma o španielsku rodinu z Haciendy del Toro, prečo ju chráni pred pohromami, ktoré jej hrozia? Kto je to vlastne? Až posledné kapitoly románu odhalia zložitý osud tohto nezvyčajného hrdinu, s ktorým prežijete veľa zaujímavých dobrodružstiev.