Divotvorná - Tendriakov, Vladimir Fedorovič, 1923-1984 (Mladé letá, 1960)
Každý rok v čase, keď jarné záplavy pomaly opadávajú, rieka Pelegovka začne +trhať brehy+. Hneď tam, hneď tu sa prepadávajú do hĺbky ako ťažké medvedie telá kusiská zeme s lanskou štetinatou trávou alebo s hladko udupanými pobrežnými chodníčkami a rozstrekujú kalnú vodu. Rok po rok sa Pelegovka neúprosne zahrýza do lúky, čo sa rozprestiera poniže dediny Gumnišče. O takomto čase sa v neustálej vode lapia zavše na červíky jesene. Gumniščevské detváky, bažiace po zime za riekou, vyhrnú sa na breh. Či ryby berú, či nie, všetci do jedného trpezlivo vysedávajú až do súmraku nad udicami.