Marijn medzi pirátmi : (Marijn bij de lorredraaiers) - Diekmann, Miep, 1925- (Stopy, 1977)
V sedemnástom storočí, v časoch pirátov a obchodu s otrokmi, žijú na holandskom ostrove Curacao v Karibskom mori šťastné deti komisára de Bya. Aletta, Marijn a Uba a ich čierna kamarátka Guľka. Stačí však niekoľko hodín, za ktoré sa preženie ostrovom ničivý orkán. A šťastie i detstvo je preč. Musia sa zaradiť do sveta dospelých, postarať sa sami o seba. Marijn sa vyučí za ránhojiča. A dobrého ránhojiča potrebuje každá loď, ktorá preváža otrokov, aj pirátska či pašerácka. Preto Marijn zažije veľa dobrodružstiev, neraz otrasných, keď celkom zblízka, ba priam na vlastnej koži spozná údel otrokov.