Operácia Stonožka : (Operacija "stonoga") - Horvat, Joža, 1915-2012 (Stopy, 1987)
Ústrednou postavou románu je námorný kapitán Hlaváč, ktorému zveria vedenie celej tajnej operácie. Dajú mu k dispozícii plachetnicu a sám si má vybrať posádku, s ktorou sa vydá na šíry oceán hľadať zmiznutý ostrov. Kde ho však má hľadať, to sa dozvie zo zapečatenej obálky až ďaleko od pevniny. Sympatická posádka škunera s humorom prekonáva ťažkosti a nebezpečenstvá plavby, no keď sa ocitne v oblasti Diabolského trojuholníka, začnú sa diať veci nezvyčajné...