Operácia Stonožka (Operacija "stonoga") - Horvat, Joža, 1915-2012; Jankovič, Ján, 1943-; Brázdil, Zdeno, 1955-; Račková, Elena, 1944- (Bratislava Mladé letá, 1987)
Ústrednou postavou románu je námorný kapitán Hlaváč, ktorému zveria vedenie celej tajnej operácie. Dajú mu k dispozícii plachetnicu a sám si má vybrať posádku, s ktorou sa vydá na šíry oceán hľadať zmiznutý ostrov. Kde ho však má hľadať, to sa dozvie zo zapečatenej obálky až ďaleko od pevniny. Sympatická posádka škunera s humorom prekonáva ťažkosti a nebezpečenstvá plavby, no keď sa ocitne v oblasti Diabolského trojuholníka, začnú sa diať veci nezvyčajné...
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; dobrodružné romány; námornícke prostredie; próza; Horvat, Joža (bol chorvátsky spisovateľ, moderná klasika. Bol autorom mnohých románov, poviedok, drám, scenárov, esejí a rozhlasových hier, preložené do najmenej deviatich jazykoch, vrátane ruskej, čínskej a esperante. * 10.03.1915 Kotoriba, Rakúsko-Uhorsko, dnes Chorvátsko - 26.10.2012 Záhreb, Chorvátsko); Jankovič, Ján (slovenský prekladateľ. * 21.07.1943 Považská Bystrica, Slovensko -); Brázdil, Zdeněk (český akademický maliar, pedagóg, kresba, grafika, grafický dizajn, ilustrátor. * 1955 Česko -); srbochorvátska literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov