Tento chlieb, ktorý lámem (Collected poems) - Thomas, Dylan, 1914-1953; Stacho, Ján, 1936-1995; Vašek, Ivan; Gažovič, Vladimír, 1939-; Vilikovský, Ján, 1937- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1969)
Ukážka: Na výročie svadby: Sú naskrz roztrhnuté nebesá nad zdrapmi výročia tých dvoch, čo po tri roky v jasnom súzvuku po dlhých cestách prísah viedli sa. Klam prehry láska navráva tým dvom, láska i chorí z nej sú na reťazi, zo všetkých pažerákov vernosti vznáša sa mrak, Smrť prebára ich dom. Neskoro, príliš, v neskutočnom daždi zídu sa, vlastnou láskou rozdelení: okná sa rozlievajú do ich sŕdc a dvere im už v mozgu horia navždy.
Keywords: básne autorské; lyrické básne; epické básne; avantgardné básne; poézia; anglická literatúra - texty; Thomas, Dylan, celým menom Dylan Thomas Marlais (bol waleský básnik a spisovateľ. * 27.19.1914 Hornatina, Swansea, Glamorgan, Wales - 09.11.1953 New York City, Spojené štáty americké); Stacho, Ján (bol slovenský básnik a prekladateľ, člen tzv. Trnavskej skupiny - konkretisti. * 01.01.1936 Trnava, Slovensko - 15.07.1995 Bratislava, Slovensko); Gažovič, Vladimír (slovenský maliar. Venuje sa grafike, maľbe, kresbe, ilustrácii a sochárstvu. Žije a tvorí v Bratislave. * 09.11.1939 v Bratislave, Slovensko -); Vilikovský, Ján (slovenský spisovateľ, prekladateľ anglickej literatúry, exveľvyslanec SR vo Veľkej Británii a a Severného Írska. Nar. 13.07.1937 Liptovský Mikuláš - Palúdzka, Slovensko -)