Čierna slnečnica: Antológia moldavských poviedok - Romanenko N. N.; Slobodníková, Viktória; Hegerová, Viera, 1933-; Čimpoj, M.; Dusík, Stanislav, 1946-; Mydlo, Svetozár, 1948-2014; Nogeová, Ľuba (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1981)
Antológia, nazvaná Čierna slnečnica má za cieľ podať širší obraz o moldavskej poviedkovej tvorbe. Tvorba autorov je situovaná do obdobia od r. 1917, od čias prvého konštituovania sovietskej moci v Moldavsku až po dnešok. Väčšina poviedok je psychologickou sondou do života moldavského súčasníka, obrazom jeho myšlienkového a citového sveta. Riešia problémy zodpovednosti k spoločnosti, priateľom, rodine, a to veľmi civilne, bez zbytočného pátosu.
Keywords: poviedky autorské; psychologické poviedky; spoločenské poviedky; sociálne poviedky; próza; moldavská literatúra - texty; Dusík, Stanislav (slovenský maliar, grafik, ilustrátor. * 06.06.1946 Boleráz, Slovensko -); Mydlo, Svetozár (bol slovenský akademický maliar, výtvarný redaktor, grafický dizajnér aj poštových známok, karikaturista a ilustrátor. Pôsobil dlhoročne ako výtvarný redaktor vydavateľstva Mladé letá. Vytvoril viac ako 500 kníh, mnohé ilustroval. Verejnosť pozná jeho prácu pre Radošinské naivné divadlo, pre ktoré tvoril plagáty, bulletiny, ilustrácie i scény a s ktorým ho spájal originálny štýl a zmysel pre humor. Slovenské múzeum dizajnu uchováva mnohé práce a návrhy tohto originálneho autora. * 10.07.1948 Ružomberok, Slovensko - 29.11.2014 Bratislava, Slovensko)