Pasažier je smrť - Markuša, Anatolij (Stopy, 1975)
Kniha z leteckého prostredia. Autor uvádza čitateľa do zaujímavého, neobvyklého prostredia. Na moderné letisko, medzi skúšobných pilotov. Na pozadí vzrušujúcich príhod, v strede ktorých stojí skúšobný pilot Viktor Chabarov, sa čitateľ zoznamuje s prácou i so súkromným životom týchto tvrdých chlapov. V ich živote sa každodenná práca mení na dobrodružstvo a naopak, dobrodružstvo sa stáva každodennou záležitosťou. Je to kniha o práci, v ktorej nič nie je dopredu nalinkované, v ktorej sa často treba bleskurýchlo rozhodnúť i bleskurýchlo konať, o práci, v ktorej sa zoceľujú charaktery, v ktorej nájdu uplatnenie iba naozajstní chlapi.