Pasažier je smrť - Markuša, Anatolij; Štrasser, Ján, 1946-; Dusík, Stanislav, 1946- (Bratislava Mladé letá, 1975)
Kniha z leteckého prostredia. Autor uvádza čitateľa do zaujímavého, neobvyklého prostredia. Na moderné letisko, medzi skúšobných pilotov. Na pozadí vzrušujúcich príhod, v strede ktorých stojí skúšobný pilot Viktor Chabarov, sa čitateľ zoznamuje s prácou i so súkromným životom týchto tvrdých chlapov. V ich živote sa každodenná práca mení na dobrodružstvo a naopak, dobrodružstvo sa stáva každodennou záležitosťou. Je to kniha o práci, v ktorej nič nie je dopredu nalinkované, v ktorej sa často treba bleskurýchlo rozhodnúť i bleskurýchlo konať, o práci, v ktorej sa zoceľujú charaktery, v ktorej nájdu uplatnenie iba naozajstní chlapi.
Pre čitateľov od 14 rokov.
Keywords: romány autorské; dobrodružné romány; profesijné romány; Štrasser, Ján (slovenský básnik, esejista, textár, prozaik, dramaturg a prekladateľ, 25.02.1946 Košice -); letecké prostredie; piloti leteckí; próza; ruská literatúra - texty; Dusík, Stanislav (slovenský maliar, grafik, ilustrátor. * 06.06.1946 Boleráz, Slovensko -)