Pán Tragáčik a záhady Fromborku (Pan Samochodzik i zagadki Fromborka) - Nienacki, Zbigniew, 1929-1994; Čačko, Peter, 1936-; Lehmden, Milan, 1949-; Račková, Elena, 1944- (Bratislava Mladé letá, 1983)
Tento príbeh privádza pána Tragáčika do historického mesta Frombork, kde jeho mladší kolega magister Pietruszka má rozlúštiť záhadu pokladu hitlerovského lupiča plukovníka Königa, ktorý podľa nájdeného náčrtu je ukrytý na troch miestach. Pietruszka objaví prvú aj druhú skrýšu, ale poklady v nich sú neúplné. Vo Fromborku sa nachádza aj Waldemar Batura, bystrý a dôvtipný historik umenia, ktorý sa usiluje čo najviac vyťažiť z ukrytých pokladov. Ako sa pánu Tragáčikovi za pomoci mladých priateľov Zośky a Baśku a slečny Ale, výskumnej pracovníčky inštitútu automatizácie podarí odhaliť Baturov úmysel vykradnúť časť pokladu, to sa už dozviete z napínavého príbehu.
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; dobrodružné romány; humoristické romány; romány pre mládež; próza; Nienacki, Zbigniew, vl. menom Zbigniew Tomasz Nowicki (poľský spisovateľ. * 01.01.1929 Lodž, Poľsko - ć 23.09.1994 Morąg, Poľsko); poľská literatúra - texty; Lehmden, Milan (slovenský výtvarník, grafik, ilustrátor. * 10.12.1949 Dubnica na Váhom, Slovensko -); pre čitateľov od 11 rokov