Cestička zarastená trávou : (Le sentier sous les herbes) - Ciravegn, Nicole, 1925-2011 (Čajka, 1980)
Lekársky manželský pár doktor Marko Rieger a jeho žena Iveta si kúpia na planine Ganogobie v Provensalsku, niekoľko domov a založia - detský domov, do ktorého prichýlia spočiatku desať opustených detí. Tieto zanedbané deti, poznačené duševnými poruchami, chcú v dobrom rodinnom ovzduší vychovávať v platných členov spoločnosti. Okrem dvoch vychovávateľov zapája doktor do spoločného diela aj dve dospievajúce dcéry - 18-ročnú Nelu a 17-ročnú Jaminu. Nela sa vyznačuje láskyplnou povahou, pomáha rodičom a teší sa z každého úspechu. Mladšia Jamina sa cíti stratená uprostred veľkej rodiny, žiarli na cudzie deti, že ju oberajú o rodičovskú lásku a pozornosť, nevie sa s tým zmieriť, zlostia ju deti s rôznorodými návykmi. Hoci je Jamina bystrá, inteligentná, márne sa pasuje sama so sebou, aby premohla nepekné myšlienky, vháňajúce ju do osamelosti. Útechu hľadá v okolitej utešenej prírode, otvorene si priznáva, že je zlá, ale nevie si poradiť sama so sebou.