Monikine cesty - Čepčeková, Elena, 1922-1992 1922-1992 (Čajka, 1987)
Tretia časť dievčenských románov Monikine cesty je ďalšou životnou cestou dedinského dievčaťa. Monika je plastickým portrétom pokorného dedinského dievčaťa, slúžky a zároveň domácej učiteľky u poštmajstrov. Stane sa objektom matkiných špekulácií. Pokračovaním Monikinho príbehu je kniha Nezabudni, Monika. Po ťažkom úraze sa Monika ocitne v nemocnici. Uvedomí si svoje rozpoloženie a rozhodne sa kráčať ďalej vlastnou cestou. Odchádza zo svojej rodnej dediny. V kolektíve spolupracovníčok sa stáva sebavedomým hrdým dievčaťom, ktoré samo rozhoduje o svojej ďalšej životnej ceste.