Moc a tajomstvá dávnych lekárov - Thorwald, Jürgen: 1915-2006; Jamrichová-Vančová, Ružena: 1918-2009 (Smena Bratislava, 1971)
História lekárskej vedy od raných kultúr ľudstva po dnešok. Autor opisuje vplyv medicíny na život, politiku a filozofiu starých mocnárstiev, uchváti čitateľa prekvapujúcou úrovňou lekárskych škôl a zdravotníctva v starom Egypte, Indii, Číne, oboznámi so zákonmi o pohlavných chorobách v Sumersku a Babylónii, dočítate sa o drogách, ktoré už pred tisícami rokov liečili a tlmili bolesť, atd...
Preložené z nemčiny.
Keywords: prírodné vedy; dejiny medicíny; medicína; r. 2700 pred n. l; Jamrichová-Vančová, Ružena, istý čas aj Brtáňová (bola slovenská kultúrna pracovnička a prekladateľka z francúzštiny, poľštiny a ruštiny, ktorá vyrástala a prežívala život v rodine s bohatými kultúrnymi tradicami Stodolovci, Vančovci . * 03.03.1918 Slovensko - 22.12.2009 Slovensko); historický vývoj; Thorwald, Jürgen, vlastným menom Heinz Bongartz (bol nemecký spisovateľ, novinár a historik, obzvlášť známy pre jeho knihy popisujúce históriu súdneho lekárstva a druhej svetovej vojny. * 28.10.1915 v Solingene, Nemecko - 04.04.2006 v Lugane, Nemecko); vývoj lekárstva; archeologické výskumy; zdravoveda