Spálenisko : (The Clearance) - Lingard, Joan, 1932- (Čajka, 1980)
Hrdinkou románu je šestnásťročná Maggie, ktorú rodičia poslali z Glasgowa na prázdniny k starej mame, žijúcej v starom dome v škótskych horách. Sprvoti sa Maggie v tomto prostredí nepáčilo, cestu k pochopeniu prírody jej pomohli nájsť Fraserovci, ktorí si kúpili opustený domček oproti a chodievali ta letovať. Maggie sa zblíži s nimi a spriatelí sa s mladým Jamesom Fraserom a jeho sestrou Catrionou. Starej mame neprekáža, že je Maggie každodenným hosťom u Fraserovcov, ba naopak, skôr ju nabáda, aby sa pobavila s mladými, čo majú s ňou príbuzné záujmy. Jedného večera, keď je Maggie u Fraserovcov a stará mama spí, vypukne v dome požiar. Obetavým Fraserovcom sa podarí vyniesť starú mamu, no kým prídu požiarnici, z domu ostane len tlejúce spálenisko. Pred Maggie sa vynorí problém, ako zmieriť starú mamu so stratou domova, ktorý neopustila po celý život.