Vy jasné sladké vlny: Antológia talianskej ľúbostnej poézie - Turčány, Viliam, 1928-; Mihálik, Vojtech, 1926-2001; Žáry, Štefan, 1918-2007; Ferenčíková, Adriana, 1940-; Hupka, Gustáv, 1925-2012; Cipár, Miroslav, 1935- (Máj, 1978)
Ukážka: Vyznanie /Giovanni Boccaccio/: Vždy, keď vás vidím, krásna, jasná pani, cítim, že zrakom do mňa vchádza krása a sladkosť taká úžasná, až zdá sa, že každá trpkosť sa ma z diaľky stráni. Z vás rastie túžba, ktorá hojí rany a jasní chmúrnu myšlienku, až zjasá a Vás si vážiť káže zas a zasa: najkrajší zjav, až dosiaľ nevídaný! A tuná chválim osud svoj, že práve Vás Láska ctiť i milovať mi dáva, krásavicu i s duchom ušľachtilým. A duch môj už len to si žiada k sláve: môcť počestne a celkom podľa práva pre také krásne stvorenie byť milým.