Oloupená smrt - Jandera, Alexander: 1922-; Hlavsa, Oldřich: 1909-1995 (Mladá fronta Praha, 1962)
Knižka obsahuje reportáže a interview o operatívnom vyliečenie infarkte myokardu, transfúziu krvi, detskej obrne, pôvodcovia zápalu mozgových blán, spájanie prerušené cievy, umelom srdci, plastickej chirurgii, operácii srdca, vakcíne proti detskej obrne ao rakovine. Pre svoje názorné a živé podanie - často uvádza konkrétne príhody a pracoviská - je zrozumiteľná najšíršiemu okruhu čitateĺov.
Keywords: zdravoveda; dejiny medicíny; Hlavsa, Oldřich (český knižní grafik, typograf a publicista. Ovplyvnil celú generáciu grafikov. * 04.11.1909 Náchod, Česko - 27.12.1995 Praha, Česko); choroby ľudské; infarkt myokardu; transfúzie krvi; srdce umelé; detská obrna; rakovina; plastická chirurgia; reportáže; knihy populárno-náučné