Mariannina odplata: Dievčatá v bielom : (La revanche de Marianne) - Pairault, Suzanne, 1897-1985 (Čajka, 1986)
Sirota Marianna končí školu pre zdravotné sestry. V nemocnici Charmilles, kde vykonáva prax, pracuje s ňou i jej krajan, mladý sekundár, doktor Claude Mael. Ich úprimné priateľstvo naruší nečakané nedorozumenie. Marianna sa dostane do konfliktnej situácie so svojím okolím, bez slovíčka sa zbalí a poberie sa k svojmu jedinému príbuznému, k strýkovi, žijúcemu na malebnom bretónskom pobreží. Poprosí ho o prístrešie, no zatají mu, prečo odišla z nemocnice. Strýko sa na nič nespytuje. Marianna nechce byť strýkovi na ťarchu, preto sa rozhodne, že nebude nečinne sedieť. Oľutuje, že si neskončila školu, lebo s diplomom vo vrecku mohla byť v rodnom kraji užitočná. Rázna a ambiciózna dievčina si včas prizná svoje chyby a unáhlenosť. Príbeh je preteplený rýdzim citom, vzájomnou ohľaduplnosťou a v mladom čitateľovi vzbudí šľachetné city.