Keď bude padať hviezda - Stýblová, Valja, 1922- (Čajka, 1979)
V románe autorka zobrazuje psychický svet dospievajúcich dievčat. Hlavnou hrdinkou je Víťa. Nevyrastá v dobrom prostredí, pretože jej umiera matka a vyrastá vo svete, ktorý uprednostňuje peniaze pred citovými vzťahmi. Riešenie Vilkovho osudu v románe je príliš smutné a hlboko zasiahne Víťu. Sympatické u autorky je aj to, že neprikrášľuje skutočnosť. Jej hrdinka ako aj literárne prostredie nemocnice sú obľúbené.