Romeo z husľovej triedy - Siesicka, Krystyna (Čajka, 1975)
Autorka premieta pred očami čitateľov celý rad rodinných obrázkov a komentuje ich cez postavu Jany, dievčaťa, ktoré je po maturite, nespravilo prijímaciu skúšku na filozofickú fakultu a po poranení pri skoku z trambolíny je pripútaná na lôžko. Teda má čas všímať si drobné príhody okolo seba a rodinné otázky, súvisiace s dochádzkou jej dvoch pätnásťročných súrodencov-dvojčiat Janka a Agáty do školy. Agáta patrí medzi najlepšie žiačky v triede, jej brat však ledva prechádza z triedy do triedy, ale je dobrý športovec-basketbalista. Do deja sa, pochopiteľne, dostávajú aj ich spolužiaci a spolužiačky, okrajovo sa hovorí aj o jednotlivých učiteľoch a o rodičoch. V knihe sa dočítate o tom, ako si rodičia idealizujú deti, ako im nerozumejú, ako im pomáhajú, ako dobre pôsobí športový tréning na charakter, ako v škole robia žiaci huncútstva, aký majú svoj slovník a svoj pohľad na svet, na dospelých i na ich vlastné vzťahy, ako sa mýlia i ako z omylov vyrastajú, najmä v citovom svete...