Opäť doma - Fajtl, František, 1912-2006 (Pravda, 1989)
Autor v knihe plasticky opisuje udalosti a vojenskú situáciu na zmenšujúcom sa povstaleckom území koncom októbra 1944, odhodlanie veliteľa stíhacieho pluku zostať so svojou jednotkou na bojisku až do konca, jeho ťažké rozhodovanie pri presune na územie oslobodené Sovietskou armádou. Memoáre sú venované hrdinstvu československých letcov na východnom fronte. Pred čitateľom sa odvíjajú dramatické osudy letcov a pozemného personálu +Zvolenského leteckého pluku, formovanie 1. československej zmiešanej leteckej divízie, činnosti na sovietskych a poľských letiskách, bojové nasadenie zoči-voči krutému protivníkovi pri oslobodzovaní Československa Sovietskou armádou, v boji za novú republiku.