Magda : (Magda) - Šmahelová, Helena, 1910-1997 (Čajka, 1983)
Hrdinkou knihy je trinásťročná Magda, pražská študentka. Autorka predstavuje čitateľom Magdiných rodičov, spolužiačky a priateľky, a odhaľuje jej vnútro. Magda je mimoriadne citlivá, hlboko sa jej dotýkajú problémy ich rodiny. Rodičia, vekom už starší ako rodičia jej spolužiačok, nemajú na Magdu a na jej nevlastných súrodencov Petra a Linku veľa času. Preto sa Magda cíti osamelá, v jej mysli sa vynára mnoho otázok, na ktoré jej nemá kto odpovedať. Porozumenie hľadá medzi svojimi priateľmi...