Koniec večnosti : (The end of Eternity) - Asimov, Isaac, 1920-1992 (Zenit, 1977)
Dej románu sa odohráva v nadčasovej organizácii, ktorá pomocou nesmierne vyspelej techniky riadi osudy ľudstva na Zemi, kde vedľa seba súčasne existujú všetky storočia, minulé i budúce. Členovia tejto organizácie sú mimoriadne nadaní jedinci, vytrhnutí zo svojho rodinného prostredia na Zemi a žijúci neprirodzeným životom podľa prísnych zákonov, ktoré v nich vyhubia všetky ľudské city. Riadiť osudy ľudstva im umožňujú výdobytky vedy a techniky, ktoré si prisvojili z rozličných storočí. Pokladajú sa za oprávnených určovať, čo je najväčšie blaho pre ľudstvo. Podľa ich mienky bezproblémový a pohodlný život. Plánovači osudov a technici zasahujú do prirodzeného vývoja ľudstva, odstraňujú z dejín všetky katastrofy. Svojimi zásahmi do reality ľudí maria rozlet ľudského ducha. Existenciu Večnosti však ohrozí najsilnejší ľudský cit - láska, ktorá sa prebudí v technikovi Harlanovi k Noys, obyvateľke Času. Noys je predstaviteľkou ľudstva, ktorá sa chce vymaniť z pozemského väzenia a ovládnuť vesmír.