Tisíc jmen v kalendáři - Bauerová, Anna: 1929- (Šulc a spol, 1992)
Kalendár slúži nielen k časovému určovanie najrôznejších udalostí v nezmeniteľnej postupnosti dní, mesiacov a rokov, ale všetci užívame tiež mená, ktoré do neho boli po stáročia zapisované. Zvyk obsadiť všetky dni kalendárneho roka menami sa rozšíril v počiatkoch kresťanstva a mien je dnes podstatne viac ako dní v roku. Po kom sa teda vlastne voláme? Aké meno máme dať tým, ktorí ešte len prídu? Aké vlastnosti a schopnosti symbolizujú mená, ktoré zapisujeme práve narodeným do matriky?