Tisíc jmen v kalendáři - Bauerová, Anna: 1929-; Jedlička, Václav (Praha Šulc a spol., 1992)
Kalendár slúži nielen k časovému určovanie najrôznejších udalostí v nezmeniteľnej postupnosti dní, mesiacov a rokov, ale všetci užívame tiež mená, ktoré do neho boli po stáročia zapisované. Zvyk obsadiť všetky dni kalendárneho roka menami sa rozšíril v počiatkoch kresťanstva a mien je dnes podstatne viac ako dní v roku. Po kom sa teda vlastne voláme? Aké meno máme dať tým, ktorí ešte len prídu? Aké vlastnosti a schopnosti symbolizujú mená, ktoré zapisujeme práve narodeným do matriky?
Na všetky tieto otázky odpovedá 1000 MIEN V KALENDÁRI Anny Bauerovej. V jej knihe sa zišla naozaj výnimočná spoločnosť - patrí do nej bez rozdielu kniežatá a otroci, biskupi a žobráci, princezné, lupiči, prosté dievčatá, králi, neviestky, filozofi, pustovníci, bojovníci, umelci, cisári, mučeníci, učenci a mnoho ďalších postáv s nevšednými osudmi. Po nich sa dostali do kalendára všetky mená, ktoré dnes užívame, lebo oni ich preslávili. Pôvodne však mená vyjadrovali určité (väčšinou kladné) vlastnosti a utvárali sa dávno predtým, než ľudia začali systematicky zaznamenávať svoje dejiny. Prehľadne zostavená a kultivovane napísaná kniha Anny Bauerovej sa preto dá čítať aj naraz ako tisíc príbehov z jedného kalendára.
Keywords: jazykoveda; filológia; numerológia; mená osobné; krsné mená; rodné mená; pôvod mien; používanie mien; dieťa; slovník mien; Bauerová, Anna (česká Kunsthistorička a spisovateľka, prekladateľka z polštiny. Venovala sa správe pamiatok a múzejných fondov v Stredočeskom kraji, pripravila rad výstav aj stálych expozícií, autorka publikácií o umení a histórii a historických románov z keltskej a rímskej doby. * 01.07.1929 Praha, Česko -)