Přůvodce našimi jmény - Kopečný, František: 1909-1990 (Academia, 1974)
Kniha - uváděná statí V. Šmilauera, probírající chronologický vývoj soustavy našich rodných jmen - podává etymologický výklad našich rodných jmen v abecedním řazení. Populárně a zajímavě psaný výklad uvádí různá znění jména v jiných jazycích, jejich domácké podoby (i staročeské), ženskou formu jména, výklad původu a vývoje a konečně význam nebo překlad slova tvořícího jméno nebo členů složeniny, z nichž se jméno skládá. Kniha zahrnuje všechna jména dávaná dětem v našich zemích, ať jsou jakéhokoli původu.