Přůvodce našimi jmény - Kopečný, František: 1909-1990; Urbínek, Ivan: 1933-1994 (Praha Academia, 1974)
Kniha - uváděná statí V. Šmilauera, probírající chronologický vývoj soustavy našich rodných jmen - podává etymologický výklad našich rodných jmen v abecedním řazení. Populárně a zajímavě psaný výklad uvádí různá znění jména v jiných jazycích, jejich domácké podoby (i staročeské), ženskou formu jména, výklad původu a vývoje a konečně význam nebo překlad slova tvořícího jméno nebo členů složeniny, z nichž se jméno skládá. Kniha zahrnuje všechna jména dávaná dětem v našich zemích, ať jsou jakéhokoli původu.
Keywords: jazykoveda; Kopečný, František (bol český bohemista a slavista. Zaoberal sa etymológie a dialketológiu . * 04.10.1909 Určice, Česko - 27.03.1990 Vrabovce, Česko); filológia; krstné mená; rodné mená; pôvod mien; používanie mien; mená rodné; dieťa; slovník mien; Urbínek, Ivan (bol český grafik, maliar, typograf. * 01.01.1933 Praha, Česko - 27.04.1994 Praha, Česko)