Úplné zatmenie : (Total Eclipse) - Brunner, John, 1934-1995 (Členská knižnica Pravda, 1983)
Medzihviezdna loď Stellaris privezie zo Zeme na planétu Sigma Draconis medzinárodnú vedeckú výpravu, ktorej úlohou je rozlúštiť, prečo vyhynula vysoko vyspelá civilizácia Drakončanov. Táto rasa vedela vyšľachtiť nielen seba, ale aj rastlinnú a živočíšnu ríšu na nevídaný stupeň, dosiahla mesiac svojej planéty a vytvorila z jedného z jeho kráterov gigantický teleskop. A predsa vyhynula. Finančné náklady na vedeckú výpravu zo Zeme sú však také vysoké, že jej vyslanie bolo umožnené iba spoločným úsilím všetkých krajín na zemeguli, združených v Organizácii Spojených národov. Keďže záhada Drakončanov zdanlivo zostáva nerozlúštiteľným orieškom, na Zemi sa ozývajú neprajné hlasy, popierajúce zmysel vedeckého bádania, a bádateľom hrozí, že medzihviezdna loď Stellaris po výpravu už nepríde a vedci navždy zostanú na cudzej planéte.