Starká a ja (Oma und ich) - Bröger, Achim, 1944-; Smoláriková, Mária, 1951-; Nágelová, Beata, 1953-; Mydlo, Svetozár, 1948-2014 (Bratislava Mladé letá, 1995)
Julka má doma výbornú starkú, ktorá každý deň na ňu čaká s obedom a kýva jej z okna pri návrate zo školy. V jedno odpoludnie však v okne nik nečaká. Starká ochorela. Julkino srdiečko zastrel mrak obáv: Prebudí sa ešte starká zo svojho hlbokého spánku?
V to isté odpoludnie sa Julka spozná s Tomášom. V jeho "šepkajúcej jaskynke" sa obaja vyspovedajú zo svojich pocitov a myšlienok. Pri sladkom kakau, ktoré pijú z Tomášovej detskej fľašky, si hovoria o tom, prečo majú radi svojich starkých. Aj o tom, že si nevedia predstaviť chvíľu, ked po nich ostane len milá spomienka. Julkina starká sa zo svojho sna prebudí a živá aj zdravá sa zvíta s oboma deťmi. Uplynulo nezvyčajné odpoludnie, v ktorom Julka našla nového priateľa a Tomáš zasa našiel novú starkú.
Pre čitateľov od 6 rokov.
Keywords: romány autorské; dievčenské romány; školské prostredie; Bröger, Achim (nemecký spisovateľ pre deti a mládež, 16.05.1944 v Erlangen -); Nágelová, Beata (slovenská akademická maliarka, výtvarníčka, ilustrátorka. Pedagogická pracovníčka - kresba, maľba, dekoratívna činnosť. Nar. 1953 -); próza; nemecká literatúra - texty; Mydlo, Svetozár (bol slovenský akademický maliar, výtvarný redaktor, grafický dizajnér aj poštových známok, karikaturista a ilustrátor. Pôsobil dlhoročne ako výtvarný redaktor vydavateľstva Mladé letá. Vytvoril viac ako 500 kníh, mnohé ilustroval. Verejnosť pozná jeho prácu pre Radošinské naivné divadlo, pre ktoré tvoril plagáty, bulletiny, ilustrácie i scény a s ktorým ho spájal originálny štýl a zmysel pre humor. Slovenské múzeum dizajnu uchováva mnohé práce a návrhy tohto originálneho autora. * 10.07.1948 Ružomberok, Slovensko - 29.11.2014 Bratislava, Slovensko); pre čitateľov od 6 rokov