Prvý žiaľ: Strach - Dzvoník, Emil, 1923-; Baláž, Blažej, 1958-; Blažo, Pavol, 1943-; Uváček, Félix, 1930- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1987)
V strede Dzvoníkových poviedkových príbehov je obyčajne dramatická udalosť, epizóda vznikajúca z dotyku s historickými udalosťami, so sociálnou realitou, medziľudskými vzťahmi, s individuálnou psychológiou. Hrdinovia sa ocitajú v hraničných, vyhrotených situáciách, keď musia voliť medzi dobrom a zlom, rozhodovať sa, konať. Ich konflikt vyznieva niekedy tragicky, inokedy zmierlivo. Autor sa zameriava na tento zvrat, premenu, nečakaný moment v kolíziách každodenného života, sociálne alebo psychicky ohraničeného.
Zbojník Janko Šuhajda. Pytačky. On pyžamu nepotrebuje. Dáma. Vandal. Eutanázia. Svedok.Prvý žiaľ. Hráč. Nerovný záprah.
Keywords: poviedky autorské; spoločenské poviedky; vojnové poviedky; druhá svetová vojna; psychologické poviedky; Dzvoník, Emil, vl. m. Michal Dzvoník (slovenský spisovateľ, prozaik, ktorý vstúpil do literatúry po druhej svetovej vojne. * 28.12.1923 Lastomír, Slovensko -); Baláž, Blažej (slovenský maliar, grafik, tvorca inštalácií, objektov, performancií a vysokoškolský pedagóg, 29.10.1958 Nevoľné -); Blažo, Pavol (slovenský typograf, grafik, fotograf a výtvarný redaktor. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. * 16.06.1943 Trnava, Slovensko -); dedinské prostredie; próza; slovenská literatúra - texty; Uváček, Félix (slovenský prekladateľ z ruštiny a poľštiny, redaktor. * 1930 v Katloviciach, Slovensko -)