Zničený muž : (The Demolished Man) - Bester, Alfred, 1913-1987 (Labyrint, 1987)
Na začiatku dvadsiateho štvrtého storočia kontrolujú všetku zločinnosť telepati. Sú schopní zachytiť akýkoľvek zločin skôr, než sa stane. Vražda je prakticky nemožná. Napriek tomu sa jeden muž k tomuto činu odhodlá. Psychotický obchodný magnát vymyslel neprekonateľnú schému na zničenie konkurenčnej spoločnosti. Podarí sa mu spáchať zločin a vyhnúť sa trestu v dobe, kedy je niečo také nemysliteľné či dokonca nemožné? Román Alfreda Bestera je vôbec prvým dielom odmeneným cenou Hugo a dodnes si uchoval snáď všetky klady, ktoré ho k tejto pocte predurčili. Originálna vízia s prekvapujúcou pointou a na svoju dobu nezvyčajne prepracovanou psychológiou postáv je vrcholom žánru science fiction. Príbeh muža, ktorý sa rozhodol presadiť svoju vôľu napriek celej spoločnosti je nezapomenuteľný, aj keď od jeho vzniku ubehlo viac než pol storočia.