Jarná symfónia (Jarní symfonie) - Adlová, Věra, 1919-1999; Dônčová, Zlata, 1905-1985; Rappensbergerová-Jankovičová, Naďa, 1936-; Baricová, Gusta (Bratislava Mladé letá, 1976)
Príbeh dvoch slávnych ľudí - skladateľa Róberta Schumanna a Kláry Wieckovej. Autorka priblížila mladým čitateľom osudy plné dramatických zvratov. V prvej časti opisuje Klárino smutné detstvo popri spoľahlivej, ale nezhovorčivej gazdinej Johane Stroblovej a pod neúprosným dozorom neľútostného otca Fridricha Wiecka, ktorý túži vychovávať z Kláry slávnu klaviristku. Tejto myšlienke obetuje celý svoj život. Nezdravej ctižiadosti podriadi Fridrich Wieck všetko ostatné. Klárino bezstarostné detstvo premení na dlhé hodiny trpezlivého cvičenia na klavíri, bez akýchkoľvek všedných radovánok, aké prežijú všetky jej rovesníčky. Keď sa napokon podarí Kláre zbaviť otcovej nadvlády, obmedzuje ju v súkromnom i citovom živote, len čo sa osamostatní ako dcéra, vzápätí začne vybojovanú slobodu strácať ako manželka slávneho hudobníka Róberta Schumanna.
Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: romány autorské; dievčenské romány; Adlová, Věra (česká spisovateľka, prekladateľka z latinčiny a ruštiny a novinárka. Nar. 22.07.1919 Praha - 28.07.1999 Praha); próza; česká literatúra - texty; Rappensbergerová-Jankovičová, Naďa (slovenská výtvarníčka, akademická maliarka, grafička, keramička, insitné umenie, ľudové umenie, 24.01.1936 Kokava nad Rimavicou -); Dônčová, Zlata, pseudonym Doza, Mikulášová, Zvončiarová ( slovenská spisovateaľka pre deti a mládež, prozaička. Nar. 02.08.1905 Nitrianska Streda - 14.09.1985 Bratislava); pre čitateľov od 13 rokov