Temný obraz : (A Scanner Darkly) - Dick, Philip Kindred, 1928-1982 (Labyrint, 1986)
Tento román je o ľuďoch, ktorých stihol prísny trest za to, čo robili. Chceli si užiť života, ale správali sa ako deti, ktoré sa hrajú na ulici. Videli, ako jeden za druhým prichádzajú o život. Užívanie drog nie je choroba, je to rozhodnutie, ako keď sa rozhodnete skočiť pred idúce auto. Ťažko povedať, že je to choroba, poviete skôr, že je to mylný úsudok. Ak sa na také čosi dá celá skupina ľudí, ich čin možno nazvať spoločenským omylom, ale je to aj istý spôsob života. Je to životný štýl, v ktorom platí heslo - Buď šťastný už dnes, lebo zajtra umrieš, lenže umieranie sa začína ihneď a šťastie je len spomienka. V knihe nenájdete mravné ponaučenie. Hovorí iba o dôsledkoch.