Temný obraz (A Scanner Darkly) - Dick, Philip Kindred, 1928-1982; Kamenistý, Ján, 1941-; Rosmány, Karol, 1937-; Pokorná, Anna (Bratislava Smena, 1986)
Tento román je o ľuďoch, ktorých stihol prísny trest za to, čo robili. Chceli si užiť života, ale správali sa ako deti, ktoré sa hrajú na ulici. Videli, ako jeden za druhým prichádzajú o život. Užívanie drog nie je choroba, je to rozhodnutie, ako keď sa rozhodnete skočiť pred idúce auto. Ťažko povedať, že je to choroba, poviete skôr, že je to mylný úsudok. Ak sa na také čosi dá celá skupina ľudí, ich čin možno nazvať spoločenským omylom, ale je to aj istý spôsob života. Je to životný štýl, v ktorom platí heslo - Buď šťastný už dnes, lebo zajtra umrieš, lenže umieranie sa začína ihneď a šťastie je len spomienka. V knihe nenájdete mravné ponaučenie. Hovorí iba o dôsledkoch.
Autor svojim ojedinelým štýlom písania si získal miesto medzi kultovými spisovateľmi aj popularitu u kritikov a v akademických kruhoch, hoci spočiatku o jeho diela bol len minimálny záujem a Dick žil v chudobe. Jeho dielo, ktorého hlavnou témou je premenlivosť a nespoľahlivosť reality, bolo ovplyvnené braním drog a v neskorších rokoch aj psychickými poruchami. Zomrel roku 1982 na infarkt. Dickova tvorba je pomerne často námetom filmárov, väčšinou však ide o volné adaptácie poviedok. Paradoxom je, že sám Dick nenávidel Hollywood a nikdy nechcel mať s ním nič spoločné.
Vo svojich poviedkach obrazne opisuje spoločnosť ako niečo, čo "vymýva naše mozgy", pretože práve taký názor mal na vtedajšiu vládu. V poviedkach vystupujú záporní hrdinovia, ktorí si podmaňujú nič netušiacich ľudí, ktorí im bezhlavo veria. Hlavnými témami jeho diela je premenlivosť a nespoľahlivosť reality.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; psychologické romány; vedecko-fantastické romány; sci-fi; drogy (beletria); próza; americká literatúra - texty; Dick, Philip Kindred, pseudonymy PKD, Richard Phillips, Jack Dowland alebo Horselover Fat (bol americký spisovateľ sci-fi a postmodernizmus. * * 16.12.1928 Chicago, Illinois, USA - 02.03.1982 Orange, Kalifornia, USA); Kamenistý, Ján (slovenský žurnalista, publicista, editor, prekladateľ. * 27.01.1941 Bratislava, Slovensko -)