Unikajúci portrét - Farkašová, Etela, 1943- (Nová próza, 1989)
Autorka cieľavedomo skúma problém zmyslu a cieľa individuálnej existencie, zobrazuje protirečenia medzi postavami a realitou, nebojí sa rozmýšlať so svojimi hrdinkami, o vzťahu života a smrti, dočasnosti a nekonečnosti, šťastia a nešťastia ako dvoch základných pólov ľudského osudu...