Stromy z raja (Die Bäume von Eden) - Frühauf, Klaus, 1933-2005; Radičová-Silberhornová, Evelína; Choma, Pavol; Dvořáková-Žiaranová, Ružena, 1930- (Bratislava Tatran, 1985)
Klaus Frühauf sa vo svojom utopickom románe, ktorý sa odohráva na prahu tretieho tisícročia, zaoberá problémami užívania a zneužívania drog, liekov a farmák. Dejiskom je Londýn, kde sa dejú neuveriteľné veci: muži, ktorí sa doteraz správali distingvovane a korektne, menia sa zrazu vo vzťahu k ženám na praveké šelmy. Dochádza u nich k erotickým výbuchom, ktoré sa zavše končia tragicky. Prvou obeťou je tréner úspešného mužstva športovcov z NDR. Vysvetlením tohto nezvyčajného fenoménu sa zaoberajú nielen detektívi, ale aj vedci. Nemecký biochemik Rossberg s pomocou anglického detektíva Blaka po dlhých peripetiách napokon vypátra príčiny tohto mimoriadneho javu.
Pútavý dej, nevšedné situácie, ľúbostné avantúry so štipkou erotiky, nezvyčajné reakcie ľudí, konajúcich pod vplyvom drog, spájanie reálneho a vymysleného, to všetko sú prvky, ktoré pomáhajú vytvárať mimoriadny čitateľský zážitok.
Keywords: romány autorské; vedecko-fantastické romány; utopistické romány; sci-fi; Frühauf, Klaus (bol jeden z najvýznamnejších sci-fi - spisovatelia v NDR. * 12.10.1933 v Halle, Saale, Nemecko - 11.11.2005 v Rostocku, Nemecko); próza; nemecká literatúra - texty; Dvořáková-Žiaranová, Ružena (slovenská prekladateaĺka z jazykov rusky, ukrajinský, francúzsky, 27.04.1930 Iľanovo, dnes Liptovský Mikuláš -)