Proměny umění - Dorfles, Gillo, 1910- (Odeon, 1976)
Podnetná kniha pokrokového talianskeho estetika a kritika si kladie množstvo otázok zo všeobecnej estetiky a všeobecnej teórie umenia. Snaží sa postihnúť podstatu premien v umení našej doby a rozoberá techniky a poetiky umeleckých jazykov vevýtvarném umení, hudbe, divadle, tanci, literatúre, filmu a fotografiu. Prináša bystré postrehy o pominuteľnosti niektorých javov v západnej kultúre a cenné kritiky rôznych nedávnych či súdobých estetických názorov.