Proměny umění - Dorfles, Gillo, 1910-; Macková, Libuše (Praha Odeon, 1976)
Podnetná kniha pokrokového talianskeho estetika a kritika si kladie množstvo otázok zo všeobecnej estetiky a všeobecnej teórie umenia. Snaží sa postihnúť podstatu premien v umení našej doby a rozoberá techniky a poetiky umeleckých jazykov vevýtvarném umení, hudbe, divadle, tanci, literatúre, filmu a fotografiu. Prináša bystré postrehy o pominuteľnosti niektorých javov v západnej kultúre a cenné kritiky rôznych nedávnych či súdobých estetických názorov.
Keywords: umenie; výtvarné umenie; estetika umenia; Dorfles, Gillo (talianský umelecký kritik, maliar a filozof. * 12.04.1910 Trieste, Taliansko -); tvorba umelecká; teória umenia; úvahy; vývoj