Vlny tíšia vietor : (Volny gasiat veter) - Strugackij, Arkadij, 1925-1991; Strugackij, Boris, 1933-2012 (Lipa, 1989)
Jednou z ústredných postáv románu je progresor Maxim Kamerer. Vystupuje však už ako rozprávač príbehu výskumníka Toiva Glumova, ktorý má za úlohu objasniť udalosti v osade Malá Peša, kde sa jej obyvatelia stretli s činnosťou mimozemšťanov, tzv. Pútnikov ...