Návraty z neskutočna - Schwartz, Jozef Viktor, 1925-1981; Riabič, Ivan (Martin Osveta, 1988)
Sci-fi poviedky: Ro a ma - čudný svet budúcnosti, v ktorom ľudia nevedia, čo je láska, umenie, ale aj monogamia, Zamatový hlas - poviedka s prvkami hororu, Súmrak a svitanie - obraz sveta, v ktorom sa prestanú rodiť deti, a mnoho ďalších poviedok.
Keywords: poviedky autorské; vedecko-fantastické poviedky; sci-fi; psychologické poviedky; thrillery; próza; Schwartz, Jozef Viktor, pseudonym Karol Smrečanský (slovenský spisovateľ, povolaním lekár. * 19.03.1925 Banská Bystrica, Slovensko - 12.09.1981 v Lenartovciach, Slovensko); slovenská literatúra - texty