Traja mušketieri po dvadsiatich rokoch (Vingt ans apres) - Dumas, Alexandre, 1802-1870; Dudáš, Vladimír; Bunčák, Pavel, 1915-2000; Švec, Ján; Čakovská-Činovská, Marta (Bratislava Mladé letá, 1973)
Ked siahnete po tejto knihe, viete vopred, že vás v nej čakajú pestré a neobyčajné dobrodružstvá troch - ba vlastne štyroch mušketierov: Athosa, Porthosa, Aramisa a ď'Artagnana. Teraz je však každý z nich o dvadsať rokov starší. Práve toľko času uplynulo odvtedy, ako sa po mnohých dobrodružstvách v Paríži a v jeho okolí vybrali na odvážnu cestu do Londýna zachrániť česť svojej kráľovnej a ako prešli cez rozum prešibanému kardinálovi Richelieuovi. Za tých dvadsať rokov sa veľa zmenilo. Kardinál Richelieu zomrel, jeho nástupcom sa stal kardinál Mazarin, pôvodom Talian. Kým prvý snoval intrigy proti kráľovnej Anne Rakúskej, druhý jej pomáhal intrigovať proti iným a "pomáhal" jej i vládnuť, kedže ako regentka prevzala vládu za nedospelého syna. Zomrel totiž aj kráľ Ľudovít XIII. a na trón nastúpil päťročný Ľudovít XIV., budúci "kráľ Slnko". Krajina sa zmietala v ustavičných náboženských a vojenských nepokojoch a náš hrdinský štvorlístok sa utiahol do súkromia.
Až po rokoch, vo veľkých ťažkostiach a v zajatí intríg na kráľovskom dvore, spomenula si kráľovná Anna Rakúska na statočných rytierov, ktorí jej kedysi neraz pomohli a na ktorých akosi pozabudla. Požiada ich znovu o pomoc, no situácia sa skomplikuje tým, že o pomoc ich žiada aj kardinál Mazarin bez vedomia kráľovnej a navyše naši priatelia sa ocitnú rozdelení na dvoch znepriatelených stranách. Napokon však sila priateľstva zvíťazí, štyria verní druhovia sa zjednotia a spolu podniknú druhú slávnu cestu do Anglicka. No tentoraz nejde o záchranu francúzskej kráľovnej, ale anglického kráľa. A doma ich nečaká odmena, ale prenasledovanie, z ktorého vyviaznu iba vďaka spojenému úsiliu štyroch verných sŕdc a štyroch párov šikovných rúk.
Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: romány autorské; historické romány; 17. stor; spoločenské romány; dobrodružné romány; Dumas, Alexandre st., vlastným menom Thomas Alexandre Davy de La Pailleterie (francúzsky prozaik a dramatik obdobia romantizmu. Nar. 24.07.1802 Villers-Cotterets, Aisne, Francúzsko - 05.12.1870 Puys, Seine-Maritime, Francúzsko); Bunčák, Pavel (slovenský básnik, literárny vedec, vysokoškolský pedagóg, publicista, prekladateľ, 04.03.1915 Skalica, Slovensko - 05.01.2000 Bratislava, Slovensko); próza; francúzska literatúra - texty; pre čitateľov od 13 rokov