Chrobák v mravenisku : (Žuk v muravejnike) - Strugackij, Arkadij, 1925-1991; Strugackij, Boris, 1933-2012 (Lipa, 1986)
Chrobák v mravenisku je román o Pozemšťanoch v ďalekej budúcnosti s takmer detektívnou zápletkou. Pátranie po hlavnom hrdinovi Abalkinovi, ktorý sa skrýva, objavuje a zas uniká, hľadanie odpovede na existenčné otázky, týkajúce sa bytia či nebytia ľudskej civilizácie na Zemi, tvorí rámec napínavého, dramatického deja. Tajomná postava Abalkina, jeho záhadný pôvod a čudné správanie vyvolávajú rad hypotéz a podozrení. Nesmierne pútavé čítanie poskytuje každú chvíľu tému na zamyslenie, je predchnuté hlbokými humanistickými myšlienkami.