Stalker : (Piknik na obočine) - Strugackij, Arkadij, 1925-1991; Strugackij, Boris, 1933-2012 (Labyrint, 1987)
Dnes už klasický román bratov Strugackých nás zavádza do Pásma - tajomnej oblasti pri mestečku Harmondu, kde sa dá objaviť mnoho podivných, ale niekedy smrteľne nebezpečných úkazov, predmetov a anomálií. V pásme sa dá rýchlo zbohatnúť, ale ešte rýchlejšie zomrieť. Napriek tomu sa noc čo noc stalkeri odvažujú ďalej a ďalej. Cena je však vysoká. A zaplatiť musia všetci. Niekde v samotnom srdci Pásma je však možná skrytá nádej ...