Stalker (Piknik na obočine) - Strugackij, Arkadij, 1925-1991; Strugackij, Boris, 1933-2012; Slobodníková, Viktória (Bratislava Smena, 1987)
Dnes už klasický román bratov Strugackých nás zavádza do Pásma - tajomnej oblasti pri mestečku Harmondu, kde sa dá objaviť mnoho podivných, ale niekedy smrteľne nebezpečných úkazov, predmetov a anomálií. V pásme sa dá rýchlo zbohatnúť, ale ešte rýchlejšie zomrieť. Napriek tomu sa noc čo noc stalkeri odvažujú ďalej a ďalej. Cena je však vysoká. A zaplatiť musia všetci. Niekde v samotnom srdci Pásma je však možná skrytá nádej ...
Keywords: romány autorské; vedecko-fantastické romány; sci-fi; horory; próza; Strugackij, Arkadij, celým menom Arkadij Natanovič Strugackij (bol ruskí spisovateľ sci-fi románov. * 28.08.1925 Batumi, Rusko - 12.10.1991 Moskva, Rusko); Strugackij, Boris, celým menom Boris Natanovič Strugackij (bol ruskí spisovateľ sci-fi románov. * 15.04.1933 Leningrad, Rusko - 19.11.2012 Rusko); ruská literatúra - texty