Slimáčik na úbočí : (Ulitka na sklone) - Strugackij, Arkadij, 1925-1991; Strugackij, Boris, 1933-2012 (Jantár, 1984)
Na jednej strane existuje Les, kde je všetko inak - nábytok, šaty a veci dennej potreby tu rastú zo zeme, hlina chutí a je výživná ako syr. Je to tajuplný a nepochopiteľný priestor kam sa pozemšťan sám neodváži. Na druhej strane si ľudia sami vytvárajú rovnaký absurdný svet nezmyselných, protirečiacich byrokratických predpisov, zákazov a príkazov, ktoré ich nútia chovať sa rovnako nepochopiteľne.