Kým poplávame na Galapágy - Gálová, Irena, 1944- (Mladé letá, 1986)
Hrdinom je 10-ročný Bob, ktorý sa celkom vážne, spoločne s priateľmi Dodom a Brenkou, chystá na Galapágy... Autorka dáva svojim hrdinom veľký priestor na rozohranie, najmä v mimoškolskej oblasti. Chlapcove postrehy o svete dospelých sú bystré a výstižné. Kniha má čo povedať nielen dnešným deťom, ale aj rodičom.