Poľné samoty - Habaj, Ivan, 1943- (Smena, 1979)
Šesť próz, ktoré autor zhrnul do knihy Poľné samoty, predstavuje myšlienkovo aj slovesné črty Habajových predošlých kníh. Nezastiera, tragiku ľudského života, takmer v každej próze však demonštruuje nové dimenzie vzťahov, hľadá riešenie nových konfliktov ľudí aj myšlienok. Životné osudy ľudí z poľných samôttak dostávajú spoločenský, kolektívny rozmer, ktorý v konečnom dôsledku prekonáva každú samotu i osamotenosť.