Anna z Avonlea : (Anne of Avonlea) - Montgomery, Lucy Maud, 1874-1942 (Mladé letá, 1985)
Druhá časť. Výborná študentka Anna navštevuje ďalšie dva ročníky na Kráľovninej akadémii. Sú plné študijného zápalu a rivality medzi spolužiakmi, spomedzi ktorých je Gilbert Blythe tým najväčším súperom. Nielenže mu Anna odpustí staré hriechy, ale stávajú sa z nich aj dobrí priatelia, aj keď ešte netušia, čo im všetko život v budúcnosti prinesie.